Zomertips voor honden

Zodra de temperatuur stijgt, zijn we met z'n allen buiten te vinden. We genieten heerlijk van de zon en het heerlijke weer en we doen dit het liefst met onze hond erbij! Honden zijn echter zeer gevoelig voor warm weer en daarom is het goed om bij stijgende temperaturen extra op je viervoeter te letten. Maar waar moet je dan op letten? Wat kun je het beste doen en wat kun je beter achterwege laten? Wij geven je een aantal tips zodat je samen met je hond toch kunt genieten van de zomer!

Voordat we dieper ingaan op waar je allemaal op kunt letten in de zomer; eerst even terug naar de vraag: waarom zijn zomerse temperaturen en honden doorgaans geen goede combinatie?

Honden beschikken, in tegenstelling tot mensen, nauwelijks over zweetklieren waardoor zij minder goed hun hitte kwijt kunnen. Bij honden wordt de verkoeling van hun lichaam geregeld door de tong (door middel van hijgen) en de voetzolen. De zolen zijn de enige plek op het lichaam van jouw hond waar zweetklieren zitten. Je kunt je hierdoor voorstellen dat je hond het moeilijk heeft bij hitte.

Zodra het warmer wordt, begint je hond te hijgen. Maar om te hijgen is vocht nodig. Dit is ook de reden waarom wij dorst hebben na een sportieve inspanning. Honden die het warm hebben en dus heel veel hijgen, kunnen uitgedroogd raken.

Zomertip #1

De eerste tip bij zomerse temperaturen is dan ook: drink voldoende. We bedoelen natuurlijk dat je hond voldoende moet drinken. Het is belangrijk om je hond steeds kleinere hoeveelheden vers water te laten drinken. Dit werkt effectiever in de verkoeling dan hem/haar in één keer een grote hoeveelheid te laten drinken.

Zomertip 1

Zomertip #2

De inwendige hond wordt gekoeld, maar ook de uitwendige hond heeft koeling nodig. Je kunt je hond hierbij helpen door de poten, oksels, buik en liezen nat te maken/houden. Je hoeft je hond niet compleet onder te dompelen; dit zorgt voor een broei-effect net onder de vacht waardoor de hitte alleen maar toeneemt.

Zomertip #2.1

Sommige honden houden van zwemmen en een frisse duik in een meer, sloot of de zee kan dus een uitstekende manier zijn om je hond verkoeling te bieden. Let wel op het gevaar van blauwalg als je je hond laat zwemmen in met name stilstaand water.

Zomertip #3

Wij mensen willen bij warm weer het liefst niet al te veel doen. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor je hond. Daarom een aantal korte tips voor inspanning bij warm weer:

  • Maak geen lange wandeling met je hond in de middag. Wil je er toch op uit met je hond? Doe dit dan aan het begin of aan het einde van de dag.
  • Ga je toch op pad met je hond?
  • Je kunt je hond prima insmeren met zonnebrandcrème met name op de plekke waar de vacht (erg) dun is.
  • Probeer je hond niet te veel op de straatstenen te laten lopen. Deze kunnen (erg) heet aanvoelen. Gras is daarom een betere ondergrond om op te lopen.
  • Fietsen tijdens warm weer is echt uit den boze. Tijdens het fietsen probeert je hond het tempo bij te houden waardoor de inspanning extreem wordt en hij sneller warm/oververhit kan raken.

Zomertip 3

Zomertip #4

Het kan zijn dat je hond niet of nauwelijks wil eten tijdens de warme dagen. Dat is niet zo gek, want wij mensen hebben ook minder eetlust als het warm is. Een dag minder of niet eten is helemaal niet erg. Je kunt je hond ook proberen wat lekkere snacks te geven.

Overige zomertips

Het spreekt voor zich dat je hond graag uitrust in een schaduwrijke plek. Check ook even de plaats van de bench of zijn mand en verplaats deze als de zon er te veel op staat. Je kunt speciale koelteproducten aanschaffen die kunnen helpen om je hond verkoeling te bieden. Denk hierbij aan koeltematten en koeltehalsbanden. Heb je een hond met een langere vacht? Je kunt het haar op de buik, de liezen en de oksels bijknippen of scheren. Dit zijn vaak de plekken waar de warmte kan gaan broeien; verkoeling van deze plekken (zie zomertip #2) of knippen kan dan uitkomst bieden! Moeten we nog iets zeggen over honden in een auto laten zitten bij warm weer? Nee toch?!

Het is natuurlijk niet zo dat wanneer de temperatuur stijgt je niets meer kunt ondernemen met je hond. De belangrijkste tip is eigenlijk om je hond goed in de gaten te houden bij warm weer. Met bovenstaande tips kun je het je hond zo aangenaam mogelijk maken bij warm weer en kun je samen genieten van de zon!

Zomertips

Wat te doen bij oververhitting?

Je hond kan, ook als je bovenstaande tips volgt, toch oververhit raken. Je hond gaat steeds harder hijgen, hij kan gaan kwijlen, hij neemt zelf initiatief om een koele plek op te zoeken of hij loopt wat rusteloos rond. Ook kun je merken dat je hond niet meer of niet goed reageert op jouw commando's of andere prikkels. Bij dergelijke signalen is het belangrijk dat je je hond naar een koele plek brengt waar hij kan afkoelen. Je kunt hem kleine slokjes water laten drinken, koude doeken over hem heen leggen of zijn kop, hals en poten nat maken. Als je het enigszins niet vertrouwt, dan is het zaak om meteen de dierenarts te bellen.

Verkooppunten natuurlijke hondenvoeding

Ben je benieuwd waar je in Nederland en België onze voeding zoals de natuur het bedoeld heeft kunt kopen? Met meer dan 300 verkooppunten in de Lage Landen en enkele verkooppunten in Luxemburg en het noorden van Frankrijk is een verkooppunt altijd wel in jouw omgeving gevestigd.