De ziekte DCM en honden

Als dierenliefhebber wil je natuurlijk dat je hond gelukkig en gezond leeft. Helaas kan je hond te maken krijgen met ziektes. De laatste tijd is DCM, een hartziekte bij honden, veel in het nieuws. We leggen je graag uit wat het precies is en hoe je hier mee om kunt gaan.

Wat is DCM?

DCM, of gedilateerde cardiomyopathie, is een ziekte van de hartspier en resulteert in een vergroot hart. Terwijl het hart en zijn kamers wijder worden, wordt het moeilijker voor het hart om te pompen, en kunnen hartkleppen lekken, wat kan leiden tot een ophoping van vloeistoffen in de borst en buik (congestief hartfalen).

Wat veroorzaakt DCM bij honden?

Hoewel de oorzaak van gedilateerde cardiomyopathie bij honden nog onbekend is, wordt het algemeen erkend als een genetische aandoening.

DCM komt ‘meer’ voor bij grote rassen, zoals Golden Retrievers, Dobermans, Duitse Denen en Ierse wolfshonden. Het wordt ook gezien bij Cocker Spaniels, geassocieerd met een tekort aan taurine. Het komt veel minder voor bij middelgrote en kleine honden.

De FDA, de voedsel- en warenautoriteit in de Verenigde Staten, heeft een onderzoek gedaan naar DCM bij honden. Dit heeft voor veel onrust gezorgd. Er is veel onduidelijkheid en verwarring over het verband tussen een taurinetekort en DCM en tussen een taurinetekort en graanvrije voeding.

Taurine en DCM

Hoe zit het precies met een taurinetekort? Er is rumoer dat een taurinetekort een van de oorzaken is van DCM. Taurine komt voornamelijk voor in eiwitrijk dierlijk voedsel, zoals vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en eieren. Voor honden is het geen essentiële voedingsstof, omdat ze het zelf aanmaken. Om dit te kunnen aanmaken, hebben ze wel de juiste bouwstoffen nodig (methionine en cystine). Het is belangrijk dat de hond voldoende voeding binnenkrijgt met een hoog percentage aan dierlijke ingrediënten.

Het is goed om te weten dat het niet wetenschappelijk is bewezen dat een tekort aan taurine ook daadwerkelijk DCM veroorzaakt.

Voeding en DCM

Er gaan ook geruchten rond dat graanvrije voeding, dat veel peulvruchten bevat (zoals erwten)
en linzen), mogelijk kunnen leiden tot een tekort aan taurine. Dit komt omdat het eiwit van peulvruchten veel minder bouwstoffen - methionine en cystine bevatten - dan granen. Dit hoeft geen probleem te zijn bij brokken die veel vlees bevatten, zoals bij Orijen, omdat vlees genoeg van deze bouwstoffen bevat om taurine aan te maken.

Uit het onderzoek van de FDA is opgevallen dat veel honden die last hebben van de ziekte, graanvrij voer eten. Dit zegt tegelijkertijd eigenlijk weinig, omdat graanvrije voeding enorm populair is in de Verenigde Staten. Een groot deel van de honden eet daar graanvrije voeding. Hierdoor is het logisch dat dit ook terug te zien is bij de honden die zijn getroffen door DCM. Een potentieel verband vaststellen is complex en moet op basis van wetenschappelijk onderzoek verder uitgezocht worden. 

Wat moet ik doen?

De ziekte DCM is zeer zorgwekkend. We willen het liefst dat jouw hond gezond is en blijft! Er is op dit moment helaas nog niet voldoende duidelijk wat de precieze oorzaak is van DCM. Ook zijn er nog geen conclusies te trekken of bepaalde diëten DCM veroorzaken. Kortom, het is niet duidelijk of graanvrije voeding een taurinetekort veroorzaakt en er is ook niet duidelijk of een taurinetekort DCM veroorzaakt. De FDA adviseert dan ook geen verandering in het dieet. 

Orijen bevat minimaal 85% aan dierlijke ingrediënten

Bevatten de voeding en snacks van Orijen peulvruchten?

De voeding van Orijen bestaat voor het grootste gedeelte uit vers en rauw vlees, en bevat minimaal 85% aan dierlijke ingrediënten. Zoals gezegd komt taurine voornamelijk voor in eiwitrijk dierlijk voedsel, zoals vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en eieren. Orijenvoeding is van nature al rijk aan taurine. Peulvruchten zijn nooit een groot aandeel geweest onze voeding.

De voeding die we maken is gebaseerd op onderzoek. We willen namelijk net zo graag als jij een gezond huisdier.

  • We hebben twee langdurige voedingsproeven gehouden met verbeterde DCM-protocollen bij twee verschillende hondenrassen (Beagles en Labradors), met positieve resultaten.
  • We hebben studies over zetmeel, vezels en aminozuren inclusief taurine in al onze Orijen diëten afgerond en vonden geen enkele aanleiding tot zorg. 
  • We hebben onderzoeken naar verteerbaarheid en biologische beschikbaarheid van aminozuren uitgevoerd op verschillende Orijen diëten, met positieve resultaten.
  • We werken actief samen met andere marktleiders om onderzoek te doen naar, en alles te leren wat we kunnen over DCM, waaronder een commissie van voedingsdeskundigen van andere bedrijven voor huisdierenvoeding die zich toeleggen op het evalueren van ontwikkelingen in DCM. 

Heb je nog vragen over DCM? Neem dan gerust contact met ons op. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven over ontwikkelingen rondom deze ziekte.