Biologically Appropriate™

 Onze missie staat voorop in alles wat we doen: voeding zoals de natuur het bedoeld heeft. Dit noemen wij Biologically AppropriateTM . Hoe we dit doen? We bootsen de hoeveelheid, versheid en variëteit na van het natuurlijke dieet van jouw hond of kat.

 

Hondenvoeding en kattenvoeding van ORIJEN wordt bereid met (vers of rauw) spiervlees, orgaanvlees en eetbaar bot, in grote hoeveelheden en brede diversiteit, aangevuld met laag glycemische groenten, fruit en kruiden.

Zoals hun voorouders

De grijze wolf, Canis Lupus, is de voorouder en het naaste familielid van alle honden met voor 97% hetzelfde DNA. De Afrikaanse wilde kat, Felis Silvestris Lybia, is de naaste familie van huiskatten. Ondanks eeuwen fokken is de spijsvertering en de anatomische bouw van honden en katten precies hetzelfde als die van hun wilde voorgangers. Het zal daarom niemand verbazen dat dit ook voor hun voedingsbehoeften geldt.

Het zijn echte carnivoren die behoefte hebben aan veel vlees. Dit herken je door een aantal uiterlijke en inwendige kenmerken bij je hond en kat.

Tanden en kaken
 • Het keelgat is relatief groot om stukken vlees in hun geheel door te kunnen slikken, en er is een enkelvoudig kaakgewricht dat niet zijdelings kan bewegen (planteneters kauwen zorgvuldig, maar vleeseters kunnen geen kauwbeweging maken).
 • Scherpe puntige tanden voor het grijpen en scheuren van vlees (en vermalen geen planten).
Speeksel en enzymen
 • Omdat vleeseters niet kauwen en niet zijn ingesteld op het verteren van plantaardige koolhydraten ontbreken verteringsenzymen in hun speeksel.
 • Planteneters kauwen hun voedsel en mengen dit met speeksel, maar vleeseters schrokken brokken vlees in hun geheel op. Het enige doel van speeksel voor vleeseters is bevochtiging van de keel, niet voor het voorverteren van voedsel.
 • Het speeksel van planteneters bevat verteringsenzymen die bij het kauwen met het voedsel worden  gemengd en het verteringsproces van het voedsel start.
Kort spijsverteringskanaal
 • Vleeseters in de natuur eten niet elke dag, en soms zelfs maar een enkele keer per week. Ze hebben een relatief grote maag zodat ze het vlees kunnen opschrokken en later kunnen verteren.
 • Omdat dierlijke ingrediënten veel gemakkelijke verteerd worden dan plantaardige, hebben honden en katten een kort en simpel maag-darmkanaal (vergeleken met planteneters zoals koeien, die vier magen hebben en moeten herkauwen).
 • Vleeseters hebben tevens een hoge maagzuurconcentratie voor het snel afbreken van vlees en het doden van de bacteriën die in rauw vlees veel voorkomen.

Onze voeding

We bereiden onze hondenvoeding en kattenvoeding aan de hand van vijf standaarden:

 1. Rijk aan vlees en dierlijke eiwitten
 2. Meer vers vlees dan elk ander voer
 3. Een rijke variëteit van verse soorten vlees
 4. Wholeprey verhoudingen
 5. Beperkt aandeel koolhydraten met een lage glycemische waarde

Ontdek alle details van onze producten:

voor katten  of voor honden 

Rijk aan vlees

Net zoals hun wilde voorgangers hebben honden en katten scherpe tanden, een kort spijsverteringskanaal en een spijsverteringskanaal dat speciaal is ingesteld op het verteren van vlees. Daarom bevat ORIJEN:

 • 85% vlees: de grote hoeveelheid vlees in ORIJEN is iets wat geen enkel ander droogvoer heeft. Onze voeding bevat bijna 3 keer zoveel vlees als traditioneel honden- en kattenvoer.
 • 38-44% eiwit: het hoge eiwitgehalte in ORIJEN is afkomstig uit dierlijke ingrediënten (dus niet van plantaardige) van de beste kwaliteit.

Meer vers vlees dan elk ander voer

De verse regionale ingrediënten in ORIJEN zijn onovertroffen en bootsen moeder natuur na, met voedingsstoffen in de meest verse, natuurlijke en voedzame vorm. Maar liefst 2/3 van het vlees, de vis, het gevogelte en de eieren is vers of rauw. Om de natuurlijke, gezonde kracht te behouden, stomen wij onze verse dierlijke ingrediënten bij een lage temperatuur van 90 °c, in de eigen sappen, zonder water toe te voegen. De voeding zit dus barstensvol eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen in de meest voedzame vorm.

1/3 van het vlees wordt in de lucht gedroogd bij een lage temperatuur (90 °c) waardoor de voedingsstoffen behouden blijven.

Vers, gedroogd en rauw vlees

Vers is vers! Er zijn fabrikanten van huisdiervoer die aan vleesmeel water toevoegen, en het dan 'vers' noemen. ORIJEN doet het anders. Ons verse vlees komt direct van de boerderij in de keukens, en wordt dan binnen 2 dagen bereid. Onze dierlijke ingrediënten kun je in drie klassen indelen:

 • Vers: koeling is de enige methode die wij gebruiken voor het conserveren van vers gevogelte en vlees en verse eieren en vis. 
 • Rauw: net zoals onze verse ingrediënten, maar in dit geval snel ingevroren.
 • Gedroogd: in de lucht gedroogd bij een lage temperatuur (90 °c) voor een geconcentreerde eiwitbron.

Een rijke variëteit van verse soorten vlees

We kijken naar het natuurlijke dieet van honden en katten. Dit is rijk aan variatie: vandaag vis, morgen een eend of gans, en de dag daarop eieren. Een variëteit van vers vlees is een van de kernprincipes voor onze voeding, en zorgt voor diversiteit in essentiële eiwitten en vetten, voor een complete voeding van hond en kat.

Bij traditioneel honden- en kattenvoer ontbreekt die afwisseling vaak, omdat dit voer één dierlijk ingrediënt (bijv. kip of lam) bevat, dat intensief is bewerkt en zelden echt vers is.

ORIJEN doet het anders. Onze dierenvoeding bevat maximaal 8 verschillende soorten vers of rauw vlees voor een rijke en voedzame afwisseling van eiwitten en vetten, en een natuurlijke ondersteuning van een uitstekende gezondheid.

 • Rood vlees van oude rassen

De runderen, wilde zwijnen, bizons, lammeren, schapen, varkens, geiten en herten waarvan ons vlees afkomstig is worden op een natuurlijke manier gehouden op plaatselijke veehouderijen in het hart van het ranchgebied van Alberta. Het natuurlijke recept is eenvoudig: frisse lucht, schoon water en natuurlijk gras. Het vlees wordt elke dag vers of rauw geleverd, bevat dus geen conserveermiddelen en zit boordevol gezonde kracht en smaak.

 • Vrije-uitloopgevogelte en scharreleieren

Onze vrije uitloop-kip, -eend en kalkoen en scharreleieren zijn afkomstig van boerderijen op de plaatselijke prairie in Ontario. Er wordt vastgesteld dat ze voor menselijke consumptie geschikt zijn voordat ze elke dag bij onze keukens worden afgeleverd, en ze zitten dus boordevol voedzame eiwitten en vetten.

 • In het wild en duurzaam gevangen hele vis

De verse en hele zeevis in ORIJEN wordt in het wild en duurzaam gevangen in het koude water van de Stille Oceaan rondom Vancouver Island. Andere merken hondenvoer of kattenvoer gebruiken vaak gemalen vis, dat weinig eiwitten en mineralen bevat.

WholePrey verhoudingen

Extra vitaminen of mineralen zijn in de natuur niet nodig, omdat wolven en wilde katten op een natuurlijke wijze aan hun voedingsbehoefte voldoen door prooidieren helemaal op te eten.

Onze voeding bestaat uit een evenwichtige samenstelling van vers vlees, orgaanvlees en eetbaar bot waardoor de voedingsstoffen op een natuurlijke wijze worden geleverd. Onze ingrediënten en het eindproduct zijn daarom vrij van geur-, kleur-, smaakstoffen, hormonen, antibiotica, synthetische conserveringsmiddelen en andere synthetische toevoegingen niet nodig is.

 • Spiervlees levert eiwit, vet, vitamine a, b, d en k, koper, chroom, foliumzuur, ijzer, magnesium, kalium, seleen en zink, in een biologisch goed beschikbare vorm.
 • Orgaanvlees is een sterk geconcentreerde en zeer goed biologisch beschikbare bron van praktisch alles wat gezonde honden en katten nodig hebben voor een uitstekende gezondheid: met veel essentiële vitaminen, mineralen, gezonde vetten en aminozuren
 • Eetbaar bot vormen een rijke bron van mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en kalium, in een natuurlijke en gemakkelijk te absorberen vorm.

Ben je benieuwd welk recept van ORIJEN bij jouw hond of kat zou passen? Met onze voedingswijzer kom je hier binnen een paar klikken achter.

Vul de voedingswijzer in

Weinig koolhydraten en een lage glycemische waarde

Honden en katten hebben koolhydraten biologisch gezien helemaal niet nodig. Koolhydraten worden beschouwd als belangrijke oorzaak van overgewicht en diabetes. Toch realiseren dierenliefhebbers zich maar zelden dat voer van veel andere merken voor meer dan 50% uit koolhydraten bestaan. Erger nog: traditioneel voer bevat ‘snelle’ koolhydraten zoals rijst, mais en  aardappel die snel geabsorbeerd worden, en een hoge bloedsuikerspiegel en vetophoping veroorzaken.

Koolhydraten of eiwitten

Het verband tussen eiwit en koolhydraten is eenvoudig: meer van het een, dan minder van het ander. Dus hoe meer eiwit, hoe minder ruimte voor koolhydraten in het voer. Dat is goed nieuws voor vleeseters. Eiwit is onmisbaar maar koolhydraten vormen ‘lege calorieën’ met weinig voedingswaarde.

Orijen zit barstenvol vleeseiwitten maar bevat niet meer dan 20% aan koolhydraten
Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde

De glycemische index (GI) is een methode voor het indelen van koolhydraten op basis van het effect op het bloedsuikergehalte. Hoog glycemische of ‘snelle’ koolhydraten, zoals tapioca, aardappel, rijst en maïs, worden snel verteerd waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt en er meer vet wordt opgeslagen. Hoog glycemische koolhydraten kunnen ten grondslag liggen aan het ontstaan van obesitas, insuline resistentie en diverse soorten ernstige ziekten, daarbij zorgen ze voor voedselintolerantie (allergieën).

Laag glycemische of langzaam afgegeven koolhydraten zoals linzen belanden langzaam in het bloed waardoor er minder vet wordt opgeslagen, de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en een slanke spiermassa wordt gevormd. Alle ORIJEN voedingen zijn laag glycemisch.

Bekijk hondenvoeding    Bekijk kattenvoeding