Hoe voorkom je overgewicht bij katten?

Overgewicht, ofwel obesitas, is een probleem dat zowel bij ons mensen als bij onze huisdieren steeds vaker voorkomt. Onderzoek laat zien dat tegenwoordig bijna 50% van onze huisdieren een vorm van overgewicht heeft. En dat is niet zonder risico's. Met name katten met overgewicht hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk om overgewicht bij katten te voorkomen. Voeding is daarbij, als vanzelfsprekend, een belangrijk onderdeel. Maar er zijn meerdere dingen waar je op kunt letten zodat je overgewicht bij je kat kunt voorkomen.

Wat is overgewicht bij katten?

Katten met een lichaamsgewicht tot 20% boven hun ideale gewicht, hebben last van overgewicht. Vaak wordt overgewicht veroorzaakt door een combinatie van te weinig beweging en te veel eten. Overgewicht leidt op den duur tot gezondheidsklachten bij je kat.

Overgewicht katten

Overgewicht bij katten; oorzaak & gevolg

Een toename van gewicht is een resultaat van een toename aan lichaamsvet. Dit vet stapelt zich op doordat er veel gegeten én (te) weinig bewogen wordt. Zodra er meer calorieën worden gebruikt dan dat er verbruikt worden, wordt er meer vet opgeslagen. Hierdoor wordt je kat zwaarlijviger.

Naast te weinig beweging kan leeftijd ook een oorzaak zijn van overgewicht bij je kat. Oudere katten hebben over het algemeen minder lichaamsbeweging dan jongere katten waardoor zij de calorieën minder snel/goed verbranden. Castratie/sterilisatie kan ook een oorzaak zijn van overgewicht. Door deze ingreep kan de stofwisseling van je huisdier veranderen. Katten met een bepaalde aandoening waarvoor zij medicijnen toegediend krijgen, kunnen ook last hebben van overgewicht. In de meeste gevallen krijgen zieke katten of katten die geholpen zijn een speciaal dieet om overgewicht te voorkomen.

Zodra je merkt dat je kat overgewicht heeft, is het belangrijk om actie te ondernemen. Overgewicht kan namelijk leiden tot de volgende gezondheidsproblemen:

  • Verlaagde weerstand waardoor je kat vatbaarder is voor ziektes
  • Blaasgruis met blaasstenen als gevolg
  • Huidaandoeningen
  • Gewrichtsproblemen
  • Suikerziekte

Overgewicht voorkomen is beter dan overgewicht genezen

Voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt zeker voor overgewicht. Om er zeker van te zijn dat je kat inderdaad lijdt aan overgewicht, is het raadzaam om eerst langs een dierenarts te gaan voor de juiste diagnose. Op deze manier ben je er zeker van of er inderdaad sprake is van overgewicht en kun je met de dierenarts de oorzaak vaststellen.

Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten om overgewicht te voorkomen. Let op: het gaat hierbij om overgewicht van niet-medische aard.

Voorkom overgewicht met beweging

Bewegen is goed voor iedereen, dus ook voor je kat. Katten zijn van nature jagers en beweging is goed voor hun jachtinstinct. Laat je kat lekker buitenspelen waardoor je zijn leefruimte vergroot en hem uitdaagt om met vliegjes/muizen/vogels bezig te zijn. Heb je een kat die liever binnenblijft? Ook daar kun je hem uitdagen tot meer beweging in de vorm van spelen. Je kan zorgen voor voldoende klim-/klautermogelijkheden in huis of je hebt dagelijks een speelkwartiertje met je kat.

Overgewicht bij katten

Voorkom overgewicht en kies de juiste voeding

Het kiezen van de juiste voeding voor je kat is een van de belangrijkste zaken om overgewicht te voorkomen. Maar wat is dan de juiste voeding?
Allereerst is het belangrijk om voeding niet in onbeperkte mate aan te bieden aan je kat. Als je voeding aanbiedt, wordt het opgegeten. De porties moeten afgewogen op gezette tijden worden aangeboden aan je kat.

De voeding wordt dus in beperkte mate aangeboden. Wij geloven dat katten dezelfde voedingsbehoefte hebben als hun voorouders. Om aan deze behoefte te voldoen bevat ORIJEN kattenvoeding alleen de beste, natuurlijke ingrediënten. De voeding wordt bereid met vers of rauw spiervlees, orgaanvlees en eetbaar bot, aangevuld met de lekkerste groenten, fruit en kruiden. Op deze manier weet je zeker dat jouw kat alle én de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Onze natuurlijke kattenvoeding is 100% vrij van granen en conserveringsmiddelen en bestaat voor 85% uit dierlijke ingrediënten.

De droogvoerlijn van ORIJEN bestaat uit een 5 verschillende productvarianten. Uit onze vijf producten bespreken we Fit & Trim. ORIJEN Fit & Trim is een volledige diervoeding boordevol voedende dierlijke eiwitten. Het is rijk aan scharrelkip en kalkoen, in het wild gevangen vis en scharreleieren. Fit & Trim is beperkt qua vetten en koolhydraten met een uniek mengsel van vezels en pompoen en appel. Hierdoor zorgt deze voeding voor een topconditie van jouw kat en is het uitstekend kattenvoer om overgewicht te voorkomen!

 Meer informatie over onze droogvoeding 

Voeding en beweging kun je ook combineren. Je kunt bijvoorbeeld op verschillende plekken in huis de kattenbrokken verstoppen zodat je kat iets moet doen om het ontbijt, de lunch of het diner te nuttigen.

Voeding zoals de natuur het bedoeld heeft!

Met de juiste voeding en de juiste beweging is overgewicht bij je kat te voorkomen. Wij geloven dat katten (maar ook honden) dezelfde voedingsbehoefte hebben als hun voorouders. Het is voedsel dat rijk is aan dierlijke, voedzame eiwitten. We kunnen dit alleen bieden door de beste, natuurlijke ingrediënten te gebruiken in onze producten en uiteraard zonder allerlei toevoegingen. Alleen op deze manier kunnen wij de allerbeste voeding ontwikkelen voor jouw kant. Het is voeding zoals de natuur het bedoeld heeft!

Wil je meer weten over onze filosofie achter de beste kattenvoeding ter wereld? Wij vertellen je er graag meer over op onze 'Over ons' pagina.