Het jachtinstinct van je kat uitgelegd

Alle kattenbaasjes weten dat het jachtinstinct van een kat erbij hoort. Dit zie je vooral terug in het gedrag die je kat vertoont. Zo speelt je pluizenbol het liefst spelletjes waarbij ze moet jagen en ze neemt soms een onaangename verrassing mee naar huis. In deze blog nemen we je mee in het jachtinstinct van de kat en hoe jij er het beste mee om kunt gaan!

Hoe ga je om met het jachtinstinct van je kat?

Vroeger moesten katten jagen om te overleven. Dat is voor een huiskat niet meer nodig, maar het jachtinstinct is gebleven. Bovendien is heel hun lichaam gebouwd om goed te kunnen jagen. Een kat is namelijk behendig en is goed in sluipen, ruiken en horen.

Een jagersinstinct is niet af te leren en dat hoeft ook helemaal niet. Het is juist goed om je kat te laten jagen. Natuurlijk hoeft je pluizenbol niet op echte dieren te jagen. Vaak zijn een paar speeltjes al meer dan voldoende. Zorg bijvoorbeeld voor een hengel met veertjes eraan zodat je samen spelletjes kan doen. Door dit soort speeltjes te kopen verveelt je kat zich minder en zal hij er gelukkiger van worden.

jachtinstinct kat

Wat doe je met de ‘cadeaus’ bij de voordeur?

Als je kat veel buiten is, is de kans groot dat je pluizenbol ‘cadeautjes’ komt brengen in vorm van een dood muisje of vogeltje. Hiermee laat je kat zien dat hij je aardig vindt. Dit is natuurlijk gedrag voor katten en we raden daarom ook niet aan om dit soort gedrag te bestraffen. Je kat zal namelijk niet door hebben dat ze iets heeft fout gedaan. 

Katten zijn bovendien surplus-jagers, waardoor ze altijd zullen jagen als ze de kans krijgen. Het zal dus niet helpen om je kat eerst te voeren voordat hij naar buiten gaat. De kans wordt dan zelfs groter dat ze met de prooi gaan spelen. 

Welke voeding past het beste bij je kat?

Omdat katten beschikken over een jachtinstinct hebben ze van nature veel behoefte aan voeding die veel vlees bevat. Om in die behoefte te voorzien zijn onze maaltijden ontwikkeld zoals de natuur het bedoeld heeft. Dus rijk aan dierlijke en voedzame eiwitten. Ben jij benieuwd naar welke voeding van Orijen je kat het meest gelukkig van wordt? Vul dan onze voedingswijzer in en ontdek welke voeding het beste past bij jouw viervoeter.

Vul de voedingswijzer in

jachtinstinct kat