Katten aan elkaar introduceren: stappenplan van a tot z

Een nieuwe kat in huis? Wat betekent dit voor de kat of katten die al in huis zijn? Maken zij een kattenrug of kan de nieuwe kat een katje krijgen? Katten moeten, net als wij mensen trouwens, wennen aan een nieuw beestje in huis. De nieuweling komt immers zijn territorium binnen en daar zijn katten over het algemeen niet blij mee. Hoe introduceer je een nieuwe kat aan zijn nieuwe vrienden?

Wij mensen zouden ook moeten wennen aan een nieuw persoon in onze omgeving. Zeker als deze persoon ook aan jouw spullen gaat zitten en bijvoorbeeld op jouw bank plaats neemt. We zullen wat tijd nodig hebben om hier goed mee om te kunnen gaan. Bij katten zal dit ook zo zijn.

1 kans

“Je hebt maar 1 kans om een goede indruk te maken”. Er wordt beweerd dat het bij katten net zo werkt. Is de eerste kennismaking met elkaar niet goed verlopen, dan pakt dat vaak negatief uit voor de toekomst. Het is dus zaak om de eerste ontmoeting met de nieuwe kat zo rustig mogelijk te laten verlopen.

Er zijn katteneigenaren die een nieuwe kat meteen bij de andere kat of katten zet: vecht het samen maar uit. Dit is niet de juiste methode want het kost enorm veel tijd en moeite om weer vrede te stichten. Laat katten dus nooit met elkaar vechten, zeker niet tijdens de eerste ontmoeting. Er zal altijd een kat zijn die doodsbang achterblijft en dat is vaak de nieuweling.

Aparte kamer

Je doet er goed aan om de nieuweling eerst een tijdje in een aparte kamer neer te zetten. Zorg ervoor dat de andere kat of katten niet in deze kamer komen. In het aparte kamertje kan de nieuwe kat de eerste dagen, eten en drinken. Zet er ook zijn kattenbak neer en leg wat speeltjes in de kamer. Je kunt ook een krabpaal in de kamer zetten. Op deze manier kan de kat zich op zijn gemak gaan voelen. 

Geuren uitwisselen

Als de nieuwkomer zich op zijn gemak voelt kun je een volgende stap zetten in de katten introductie. Je merkt dat de nieuwe kat zich op zijn gemak voelt als hij goed drinkt en eet en hij je benadert; hij is niet timide. De uitwisseling van geuren is belangrijk voor zowel de nieuwe als de al aanwezige kat of katten. Je kunt het uitwisselen van geuren bijvoorbeeld aanpakken door doekjes met de geur van de kat aan de andere kat te laten ruiken. Meestal draag je de geur van de andere kat ook bij je doordat je met de kat kroelt. Dit kan het wenproces ook bevorderen. Zodra je nieuwe kat met het doekje met de geur van de andere kant in aanraking komt, kun je hem belonen met een snoepje. Stop even met het uitwisselen van geuren als de kat gromt of blaast.

Inspecteren van de ruimtes

Een volgende stap is om de al aanwezige kat op de kamer van de nieuwe kat te zetten en de nieuwe kat de rest van het huis te laten verkennen. De katten gaan de ruimtes van elkaar inspecteren. Op deze manier raken zij nog meer gewend aan een nieuwe/andere geur in huis. Ook nu kun je de katten belonen met iets lekkers waardoor je een positieve ervaring creëert in een ruimte waar een andere geur hangt.

Kamerdeur op een kiertje

Zodra je merkt aan beide of alle katten dat zij gewend zijn aan de geuren in beide ruimte kun je de deuren van de ruimtes op een kiertje zetten. Je geeft hiermee de katten de gelegenheid om, nadat ze elkaar al min of meer geroken hebben, elkaar nu ook te zien. Je kunt er vanuit gaan dat dit reacties op gaat leveren. Wees je bewust van deze reacties en let goed op een eventuele agressieve reactie van een van de katten. Houd de deur op een kier zodat de katten elkaar wel kunnen zien, maar niet naar elkaar toe kunnen gaan. Ook hier kun je beide katten weer iets lekkers te eten geven.




Beloon je kat in het bijzijn van de nieuwe kat met een kattensnoepje 

Ontmoeting onder toezicht

Het is tijd voor beide diertjes om elkaar echt te ontmoeten. Zet de deur van de kamer open. Let op: blijf in de buurt en houd goed toezicht. Je moet voorkomen dat de katten elkaar in de haren vliegen want dan kun je weer van voren af aan beginnen. Het is belangrijk om te beseffen dat katten gevoelig zijn voor leuke dingen en dat bevordert het wenproces. Tijdens de introductie kun je de katten afleiden met een speeltje of een snoepje. Een aai van de baas doet het ook vaak goed bij je kat.

Proces van wennen duurt even

Het kan natuurlijk even duren voordat katten aan elkaar gewend zijn. Het hangt per stap af hoe lang dit duurt en je dus over kunt gaan naar een volgende stap. Er zijn katten die binnen een paar dagen aan elkaar gewend zijn. Maar het ook wel weken of zelfs maanden duren voordat de katten elkaar accepteren. Jonge kittens of katten die goed gesocialiseerd zijn, hebben minder moeite om aan een nieuwkomer te wennen dan oudere katten of katten die al heel lang het rijk alleen hebben gehad. 

Signaleer angst

Katten laten zich helaas niet zomaar sturen. Houd er rekening mee dat je alle katten voldoende aandacht geeft en dat je het gedrag van de katten goed in de gaten houd. Merk je bijvoorbeeld dat een van de katten angstig begint te worden of zelfs agressief naar de ander reageert? Je kunt dan het beste het introductieproces iets vertragen. De kat is dan gewoonweg nog niet helemaal klaar voor de nieuweling. Je kat verstopt zich bijvoorbeeld, of eet niet of nauwelijks meer. Het kan ook zijn dat hij zijn urine laat lopen of grote ogen opzet.

Verwen je katten

We schreven het al eerder; je kunt de katten het beste een positief gevoel geven als ze bij elkaar zijn. Een van de dingen om je katten een fijne ervaring te geven is hem te belonen met een snoepje in het bijzijn van de ander.