Dit is waarom jouw kat kopjes geeft!

Geeft jouw kat ook steeds kopjes? Dit doen ze bijvoorbeeld omdat zich vertrouwd bij je voelen, maar er zijn meer redenen waarom je kat dit doet. In deze blog nemen we je mee in het gedrag van de kat en waarom jouw huisdier zo graag kopjes geeft.

Katten communiceren met kopjes

Katten kunnen niet rechtstreeks met elkaar communiceren. Daarom laten ze door middel van geurklieren of urine geurtjes achter om te laten weten hoe het met ze gaat. Deze geurklieren zitten rond de bek, tussen de voeten en bij de staart. Door met hun lichaam ergens langs te wrijven zorgen ze ervoor dat hun boodschap wordt achtergelaten voor anderen. Katten hebben een uitstekende geur, waardoor zij de geur ruiken en wij niet.

Afbakenen van territorium

Zoals je misschien al weet zijn katten echte territoriumdieren. En door kopjes te geven aan jouw en voorwerpen laten ze aan andere katten weten dat het gebied van hun is. Dit doet je kat dus ook als er iemand op bezoek komt of als er nieuwe meubels in je huis staan. Sommige katten kunnen zelfs agressief worden als er een andere kat hun territorium binnenloopt, omdat ze denken dat deze kat een bedreiging vormt.

Katten geven ook kopjes omdat hun eigen geur vertrouwd en bekend is. Als jij bijvoorbeeld je huis goed hebt gepoetst, ervaart je kat stress omdat de kattengeur ineens verdwenen is. Hierdoor gaan ze extra veel kopjes geven om hun vertrouwde kattenlucht weer terug te krijgen in huis.

Kat geeft kopjes

Waarom geven katten kopjes aan hun baasje?

Jouw pluizige huisdier heeft verschillende redenen om je kopjes te geven. Zo doet je viervoeter dit omdat ze zich vertrouwd en veilig bij je voelt. Soms doen ze dit wat agressiever door je bijna een kopstoot te geven. Je kat wil zo aan je laten weten dat ze een goede band met je heeft. Doordat ze dit doet wordt jouw geur aan de kat gegeven en andersom. Ze probeert dus eigenlijk een groepsgeur te creëren.

Naast dat katten je kopjes geven omdat ze een goede band met je hebben, doen ze dit ook om aandacht van je te vragen. Vaak worden katten toch even aangehaald of geaaid als ze kopjes geven en je kat heeft hierdoor geleerd dat ze aandacht krijgen zodra ze een kopje geven.