De top 5 commando’s om je hond aan te leren!

Een goed opgevoede hond is een leukere hond! Je neemt hem makkelijker mee naar publieke ruimtes en hij luistert beter naar je. Een goede manier om je hond op te voeden, is door hem commando’s en kunstjes aan te leren. In deze blog laten we de top vijf commando’s zien die jij je hond kunt aanleren.

"Zit" commando

Het “zit” commando is één van de meest aangeleerde commando’s. Wij raden aan om dit commando als eerste aan te leren, omdat het voor andere commando’s handig is als je hond zonder twijfel meteen gaat zitten.

Om dit commando aan te leren, neem je eerst een traktatie in je hand. Vervolgens houd je je hand omhoog en zeg je “zit”. De hond volgt de beloning, waardoor zijn kont naar beneden gaat en je viervoeter automatisch gaat zitten. Door dit consequent te blijven trainen, zal je hond het uiteindelijk begrijpen.

Leer je hond netjes naast je te lopen

Het is voor zowel de hond als het baasje erg fijn als je hond netjes meeloopt aan de hondenlijn. En het is niet heel lastig om dit jouw trouwe viervoeter aan te leren. Wanneer jij je hond mee uit wandelen neemt, is het verstandig om hem te belonen wanneer hij netjes naast je meeloopt. Zodra je viervoeter aan de lijn begint te trekken, moet je stil gaan staan en wachten tot hij uit zichzelf terugkomt. Je beloont hem zodra hij weer naast je gaat lopen. Wanneer je hond beter gaat luisteren, kun je dit uitbreiden door steeds een paar seconden langer te wachten met een beloning. 

Het belonen zal dus in het begin vaak en snel achter elkaar plaatsvinden om ervoor te zorgen dat je hond de aandacht erbij houdt.

Commando “Los”

Het is erg vervelend als je hond iets aan het eten is wat eigenlijk niet de bedoeling is. Door het commando “los” te trainen, is dat te voorkomen. Bij deze oefening is het belangrijk dat je snoepjes gebruikt die je lobbes lekker vindt.

Laat je hond bij deze training eerst zitten. Vervolgens zeg je “los” en geef je hem meteen een beloning. Doe deze oefening meerdere keren op een dag en houd dit een paar dagen vol. Zo leer je hem om meteen zijn mond open te doen wanneer hij het woordje “los” hoort. Zodra je hond dit snapt, voeg je een speeltje toe aan dit commando. Wanneer je dan “los” zegt, zal je hond het speeltje loslaten, omdat hij denkt dat hij een snoepje gaat krijgen. Doet hij dat niet? Ga dan weer terug naar de vorige stap.

Commando “hier”

Dit commando blijft toch wel één van de belangrijkste commando’s om aan je hond te leren. Stel je laat viervoeter even los van de lijn en hij gaat er ineens vandoor omdat hij iets interessants ziet. Dan is het handig als je hem een commando hebt geleerd wat ervoor zorgt dat hij terug komt.

Begin deze training bijvoorbeeld thuis of in de tuin. Wacht tot je de aandacht hebt van je hond en vraag hem vervolgens om naar je toe te komen door “hier” te zeggen. Beloon hem als hij naar je toeloopt. Door deze opdracht op verschillende manieren te doen, maak je het normaal voor hem om hem in elke situatie terug te roepen. Doe deze oefening dus op verschillende plaatsen en in allerlei situaties. Zo blijft de training ook interessant en motiverend voor je hond.

Commando “plaats”

Wanneer er wordt aangebeld bij je thuis is de kans groot dat je hond naar de voordeur sprint uit nieuwsgierigheid en enthousiasme. Voor de bezoeker kan dit onprettig zijn. Door je hond op commando naar zijn mand te laten gaan, voorkom je dit.

Om dit aan te leren zeg je “plaats” en lok je de hond naar zijn bench of mand. Vervolgens geef je jouw hond een beloning. Train dit consequent en zodra hij dit gaat begrijpen, maak je de afstand tussen de hond en de mand steeds groter.

Hopelijk helpt deze blog je om jouw trouwe viervoeter sneller commando's aan te leren. Deze commando’s zijn overigens al op jonge leeftijd aan te leren. Bij puppy’s zijn er ook andere manieren om je hond op te voeden tot een stabiel en vriendelijk gezelschapsdier. Lees deze blog voor tips om jouw puppy het beste op te voeden.