Je puppy opvoeden? Dit is hoe je het doet!

Voor het eerst een puppy in huis is een spannend moment voor zowel jou als je hond! Maar zodra je hondje gewend is aan zijn nieuwe omgeving, krijg je er veel liefde en gezelligheid voor terug. Net zoals kinderen hebben honden een opvoeding nodig en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Een goede fokker legt meestal een goede basis voor je neer, maar het is de bedoeling dat jij de opvoeding verder op je neemt zodra je viervoeter in je huis woont. Wij geven je graag een paar tips om je hond zo consequent mogelijk op te voeden. Aangeleerd gedrag is namelijk moeilijk af te leren.

Let's get social

Een van de belangrijkste onderdelen van een goede opvoeding is om je hond sociale vaardigheden aan te leren. Hoe jonger je hier mee begint hoe beter! Zodra de pup na 7 of 8 weken bij je thuis komt wonen, kun je ermee beginnen. Laat je pup kennismaken met allerlei dagelijkste gebeurtenissen, zoals autorijden, kinderen, andere volwassenen of openbare ruimtes. Doe dit wel in kleine stappen, want je wil je hond niet overprikkelen. Zo heeft je hond alle ruimte om te wennen aan dagelijkse activiteiten.

Bovendien is het goed om je hond te leren om alleen te zijn. Sommige pups vinden het vervelend als er geen gezelschap in de buurt is, dus doe dit in kleine stapjes. Start bijvoorbeeld met één minuut en bouw vervolgens de tijd langzamerhand op.

Puppy opvoedtips

Hoe straf en beloon jij je hond?

Opvoeding betekent  consequent zijn wanneer je hond iets goed doet of juist ongewenst gedrag vertoont. Fysiek straffen is overigens niet de oplossing. Puppy’s hebben het vaak niet door dat ze iets fout doen, waardoor ze niet snappen waarom je ze vervolgens straft. Het is veel beter om goed gedrag te belonen! Zo motiveer je jouw puppy om het gedrag te herhalen en dat is uiteindelijk wat je wilt. 

Leer je puppy commando's

Het is verstandig om al vroeg te beginnen om je puppy verschillende commando’s te leren. Een goed getrainde hond is op meer plaatsen welkom en het is veiliger voor je hond. Het kan erg gevaarlijk zijn als je hond niet komt wanneer je hem roept. Een paar simpele voorbeelden van essentiële commando’s zijn “zit”, “blijf” en de commando “hier”.

Geef hem een eigen plekje in huis

Het is goed voor de opvoeding van je hond dat hij een plekje heeft voor zichzelf. Een bench is een goede eerste stap, omdat honden zich veilig voelen in een overdekte mand. De bench is natuurlijk ook handig om mee te nemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Naast een bench is een eigen ligplaats ook nodig, zoals een mand of kussen. Je kunt vervolgens je hond bijvoorbeeld aanleren om naar zijn ligplaats te gaan als de bel gaat.

Hond in ligplaats

Ga op cursus met je hond

Wij raden elke hondeneigenaar aan om een puppycursus te volgen. Je leert tijdens deze cursus de fijne kneepjes van hoe jij het best je hond kunt opvoeden. Je leert hoe je bijvoorbeeld je puppy’s een commando aanleert en hoe je het beste gedrag kunt corrigeren. Vooral voor nieuwe hondeneigenaren levert een puppycursus veel voordelen op.

Wij hopen je met deze tips te helpen om jouw hond beter op te voeden. Heb jij nog goede tips om een de opvoeding van de hond te verbeteren of heb je zelf nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.