Voorkom dat je kat aan je meubels krabt met deze tips

Voor een kat is het heel normaal om zijn nagels bij te houden door ergens aan te krabben. En dat kan ook aan je meubels zijn. Het is natuurlijk heel vervelend als je pluizenbol weer aan de bank heeft gekrabd. Wij hebben daarom vijf tips voor je om ervoor te zorgen dat je kat minder of niet meer aan je meubels krabt.

De krabpaal

De beste en simpelste oplossing is om één of meerdere krabpalen in huis te nemen. Maar dan heb je nog wel de uitdaging om te zorgen dat je kat dit nieuwe speeltje ook echt leuk gaat vinden. Spray bijvoorbeeld wat kattenkruid op de krabpaal om het extra aantrekkelijk te maken of zet de krabpaal op een plaats waar je kat vaak krabt, zoals naast je bank. Het is ook mogelijk om je kat te belonen met kattensnacks wanneer hij wel gebruik maakt van een krabpaal.

Krabpaal

Maak je meubels onaantrekkelijk voor je kat

Zodra je een krabpaal hebt aangeschaft is het van belang dat je kat niet meer aan je meubels wilt krabben. Maak daarom deze plekken zo onaantrekkelijk mogelijk voor je viervoeter. Plak bijvoorbeeld aluminiumfolie of dubbelzijdig tape op je bank of andere meubel. De kans wordt dan heel groot dat je kat een ander plekje gaat zoeken om lekker aan te krabben.

Knip de nagels van je kat

Als jouw harige vriend een binnenkat is, kun je er voor kiezen om de nagels van je kat te knippen. Zorg er wel voor dat je dit veilig en pijnloos doet. Als je zelf de nagels van je kat niet wilt knippen, kun je dit het beste laten doen bij een dierenarts.

Begin zo vroeg mogelijk

Als je de kans krijgt, begin dan zo vroeg mogelijk met het trainen van je kat. Als je een nieuwe kitten in huis krijgt, leer hem dan meteen wat een krabpaal is. Beloon vervolgens je kitten als hij de krabpaal gebruikt, maar straf je kitten niet als ze toch aan het meubel krabt. Het is beter om haar dan terug te begeleiden naar de krabpaal.

Straf je kat niet

Sommige kattenbaasjes proberen het krabgedrag van hun kat af te leren door ze te straffen. Dit werkt vaak niet, omdat krabben natuurlijk gedrag is. Wij raden je dan ook niet aan om bijvoorbeeld met een plantenspuit dit gedrag af te leren. Wel kun je bijvoorbeeld de toon van je stem gebruiken om het gedrag te corrigeren. Door luid “nee” te roepen wanneer je kat aan een meubel wilt gaan krabben ontmoedig je dit gedrag.