Dit zijn de 7 symptomen waaraan je kunt herkennen dat je hond oorontsteking heeft

Als wij als mensen oorontsteking hebben, kunnen we dat gemakkelijk aangeven. Oorontsteking bij je hond is een ander verhaal. Hoe weet je of je hond oorontsteking heeft? Waar kun je het aan herkennen? In dit blog lees je de 7 symptomen die kunnen duiden op oorontsteking bij je hond.

Oorontsteking komt veel voor bij honden; het is een bekend probleem. Sterker nog: oorontsteking is een van de meest voorkomende aandoeningen bij honden. We kennen eigenlijk 2 soorten oorontsteking: acute oorontsteking en chronische oorontsteking. Waar een acute oorontsteking tot een week kan duren is een chronische oorontsteking vaak hardnekkiger en kan weken duren. Er zijn zelfs gevallen bekend van honden die al jaren een chronische oorontsteking hebben. We zien dat met name hondenrassen met veel haar in de gehoorgang , bijvoorbeeld een Poedel, en rassen met hangende oren of nauwe gehoorgangen last kunnen hebben van chronische oorontsteking.

VEEL VOORKOMENDE KLACHTEN BIJ OORONTSTEKING

De symptomen van oorontsteking bij je hond kunnen erg verschillend zijn. Over het algemeen zullen honden met oorontsteking de volgende verschijnselen vertonen:

  1. De hond krabt aan het oor.
  2. Je hond houdt zijn kop schuin. Let op: dit doet hij met het ontstoken oor naar beneden.
  3. Hij schudt vaak met zijn kop.
  4. Er zit veel oorsmeer of pus aan de binnenkant van het oor.
  5. Er komt een penetrante geur uit het oor.
  6. Zodra je het ontstoken oor aanraakt, gaat je hond piepen.
  7. De gehoorgang van je hond lijkt verdikt. Dit wordt ook wel een bloedoor genoemd. 
MERK JE OOK DAT JE HOND SLECHT LUISTERT? DOOFHEID OF SLECHTHORENDHEID KAN EEN GEVOLG ZIJN VAN EEN OORONTSTEKING. STRAF JE HOND DAAROM NIET TE SNEL ALS HIJ NIET LUISTERT, HET ZOU DOOR EEN OORONTSTEKING KUNNEN KOMEN

Merk je aan je hond dat hij een of meerdere van bovenstaande symptomen heeft dan adviseren we je direct naar een dierenarts te gaan. De dierenarts kan goed beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van een oorontsteking en of wellicht ook het middenoor ontstoken is. Een middenoorontsteking is erg pijnlijk en kan het evenwichtsorgaan aantasten. In de meeste gevallen zal de dierenarts een antibiotica (in de vorm van een zalf) voorschrijven.

OORZAKEN VAN OORONTSTEKING

Een oorontsteking bij je hond kan verschillende oorzaken hebben. Een bacterie is een van de meest voorkomende oorzaken van een oorontsteking. Bacteriën die normaal op de huid zitten kunnen in het oor terecht komen en daar schade aanrichten. Een andere huid-gerelateerde oorzaak kan een allergie zijn. De uitwendige gehoorgang is een voortzetting van de huid, alleen is het oor een veel gunstiger leefomgeving voor bacteriën en gisten. Het oor is namelijk warm, vaak vochtig en vetter dan andere delen van de huid. Andere oorzaken van oorontsteking kunnen zijn: dingen in het oor die er niet in thuishoren, zoals de grasaar of oormijt. Ook het verkeerd gebruiken van een behandelzalf kan een oorzaak van oorontsteking bij honden zijn.

Helaas is een oorontsteking niet helemaal te voorkomen. We willen natuurlijk de kans op een oorontsteking zo klein mogelijk houden; we geven je hierbij enkele do’s en dont’s.

  • We stipten het al even aan: verkeerd gebruik van behandelzalf is slecht. Maak altijd de antibioticakuur af ook al heb je het vermoeden dat de oorontsteking voorbij is. Te vroeg stoppen met de zalf kan er voor zorgen dat de hond resistent wordt tegen antibiotica. Ook het zalven met oude oorzalf is uit den bozen.
  • Het klinkt gek maar het preventief schoonmaken van het oor kan ook oorontsteking veroorzaken. In principe zou een gezond oormilieu niet regelmatig schoongemaakt hoeven te worden. Regelmatig schoonmaken van het oor van je hond zou dus alleen moeten gebeuren na zorgvuldig overleg met een dierenarts.
  • Geef je hond kwalitatief goede voeding en let erop dat deze voeding goed is voor de huid van de hond. Lees hieronder meer over goede voeding voor de huid.

VERWEN JE HOND EXTRA

We hebben geprobeerd je wat tips te geven over hoe je een oorontsteking kunt herkennen en wat je kunt doen om de kans zo klein mogelijk te maken dat je hond een oorontsteking krijgt.

Zorg voor kwalitatief goede voeding; dit is namelijk goed voor je hond en je verwent hem er ook nog eens mee. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze hondenvoeding. De smaken Original, Regional red en Tundra zijn rijk aan omega 6 en omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zorgen de stimulering van o.a. talgproductie om uitdroging van de huid te voorkomen.

Orijen hondenvoeding is de optimale voeding voor je hond met 85% hoogwaardige dierlijke ingrediënten en tot 58% eiwit in een handige, droge vorm. De hoogwaardige dierlijke eiwitten leveren speciale aminozuren die de huid en vacht goed voeden en van een gezonde structuur voorzien.

Bekijk onze hondenvoeding